

1- Anten Boyu Hesaplama
vhf : λ = 300 / 145 ~ 2.069 m./ 4 = ~ 0,52 m.
bunu radyal boyu kabul ederiz canlı yani radyatör için ise 0,52m çarpı 0.95'e eşittir 0,49m. elde ederiz. Buradaki 0.95katsayısı radyo dalgasının metal üzerinde(alüminyum) havaya göre daha hızlı hareket etmesi sebebiyle tasbit edilmiş sabit bir orandır ve her metale göre değişkenlik arz eder.
uhf : λ = 300 / 450 = 0.67m / 4 = 0.1675m ~16.75 cm
radyal boyu canlı için 0.95 = 15.91cm radyatör boyu.
cb(halk bandı 27 mhz.): λ = 300 / 27.205mhz.(C bandı kanal 20) =11.027m./ 4 = 2.757m. radyal boyu X 0.95 = 2.62m radyatör boyu.
Tüm antenlerde RG 213 kablo ile bağlantı yapılması önemle tavsiye edilir. Bahsi geçen tüm tarifler denenmiş ve yeterli test sonuçları alınmıştır. Bu konudaki sorulara mutlaka cevap verilecektir. Burada anlatılanlar öncelikle orta ve lise seviyesinde olup bu konulara yeni başlamış gençleri hedef almaktadır. İleri seviyede bilgisi olanların sayfamıza yapacağı katkılar memnuniyetle karşılanacaktır.
2-SWR nedir, nasıl ölçülür?
SWR ya da diğer adı ile VSWR metre bir iletim hattındaki giden gerilim ile dönen gerilim arasındaki oranı ölçmek için kullanılır. Bu yolla verici, anten kablosu ve anten arasındaki uyuşumun kalitesi görülebilinir. Teorik olarak ideal bir uyuşumda geri dönen gerilimin sıfır olması gerekir ama pratikte çok az olsa da bir geri dönüş okunur. Önemli olan giden ile dönenin arasındaki oranın mümkün olan en aza indirilebilmesidir. İdeal olarak SWR metrenin anten ile anten besleme kablosu arasına takılması gerekir. Bunun nedeni de kalitesi ne kadar iyi olursa olsun kullanılan iletim kablolarında uzunluk ve çalıştıkları frekans ile bağlantılı olan kayıplardır.
SWR metre verici ile anten kablosu arasına bağlandığında dönen gerilim de kablo kayıplarından dolayı zayıflar ve ölçümde az da olsa yanılmalar ortaya çıkar. Ama pratikte SWR metremizi o noktaya bağlamanın mümkün olmadığını, ya da en azından hiçte kolay olmadığını, biliyoruz. O yüzden bağlantı yeri olarak vericinin çıkış noktası kullanılır. Kısa bir kablo ile SWR metrenin giriş noktası vericinin çıkışına bağlanırken anten kablosu da doğrudan devrenin çıkış noktasına bağlanır.